Legnagyobb cél pedig, itt, e földi létben, Ember lenni mindég, minden körülményben....Arany János

2015. szeptember 01. 12:42 - Csakegyember

Lukács 9:49-50, Márk 9:38-41

 

biblia.jpgFelelvén pedig János, monda: Mester, láttunk valakit, a ki a te nevedben ördögöket űz; és eltiltók őt, mivelhogy téged nem követ mi velünk. És monda néki Jézus: Ne tiltsátok el: mert a ki nincs ellenünk, mellettünk van.".....

Érdekesnek, sőt figyelemreméltónak tartom ezt a Bibiaverset annak a fényében, miként ezt jehova Tanui használják-vagy nem használják !

Igen mivel nagyon ritkán, de akkor is érdekesen/habár számukra megszokottan/,  nyúlnak ehhez a Bibiavershez, s annak magyarázatához

De figyeljük csak meg  annak is a lényegét :

" MIALATT Jézus és az apostolok még a kapernaumi házban tartózkodnak, az apostoloknak a nagyságról folytatott vitáján kívül más is szóba kerül. Ez a kellemetlenség is útban Kapernaum felé történhetett, amikor Jézus személyesen nem volt jelen. János apostol így számol be erről: „Láttunk valakit, aki a te nevedben űz ki démonokat, és mi megpróbáltuk megakadályozni őt, mert nem követett minket.”  János nyilvánvalóan úgy tekinti az apostolokat, mint a gyógyításra kizárólagosan feljogosított csapatot. Ezért úgy érzi, hogy az a férfi helytelenül tett hatalmas tetteket, mivel nem volt tagja csoportjuknak. Jézus azonban ezt tanácsolja: „Ne próbáljátok megakadályozni őt, mert nincsen senki, aki hatalmas tettet hajtana végre az én nevemben, és ugyanakkor hamar képes lenne gyalázni engem; mert aki nincs ellenünk, az mellettünk van. Mert aki inni ad egy pohár vizet nektek azon az alapon, hogy ti Krisztushoz tartoztok, bizony mondom nektek, semmiképpen nem veszíti el jutalmát.” E férfiúnak nem volt szüksége arra, hogy valóságosan kövesse Jézust ahhoz, hogy az ő oldalán legyen."

Majd így folytatják:

" A keresztény gyülekezet még nem lett megalapítva, ezért az, hogy az illető nem tartozik az ő csoportjukhoz, még nem jelentette azt, hogy egy független gyülekezethez tartozott. A férfi valóban hitt Jézus nevében, és ezért sikeresen űzött démonokat. Amit tett, olyan valami, ami a Jézus által mondottakkal egybevetve jutalmat érdemel. Jézus elmagyarázza, hogy nem veszti el jutalmát. "

Egy másik magyarázat Jehova Tanuitól: "Miért nem akadályozott meg Jézus egy férfit abban, hogy démonokat űzzön ki, jóllehet a férfi nem követte őt? Jézus azért nem akadályozta meg a férfit, mert a keresztény gyülekezet még nem jött létre. Ennélfogva a férfinak nem kellett Jézussal tartania ahhoz, hogy higgyen a nevében és démonokat űzzön ki (Márk 9:38–40)."

 

Én két részre osztanám megfigyelésem szerint a fentieket:

1.- Az első, a Biblia beszámolója s érvelése a szóbanforgó eseménnyel kapcsolatban, s az ami ebből az olvasó számára nyilvánvalóvá válik !

2.- A második, miként értelmezik ezt az eseményt, beszámolót, verseket Jehova Tanui, saját céljuk elérésére, s nézeteik alátámasztására ?!

Kezdjük hátulról, tehát a második résszel, Jehova Tanui értelmezésével :

Jehova Tanui nagyon érdekesen használják a Bibiaverseket, következtetéseket vonnak le, utalnak számtalanszor az adott esemény írásbeli / tehát irásának időpontja/  s jövőbeni / a legtöbbször az Úr napján való beteljesedésére./....De érdekes miként döntik el, mely Bibliai eseménynek, próféciának van, s melynek nincs jövőbeni beteljesedése......./ Erről is van egy kiszemelt Bibliaversem, majd írok róla/.                                                  

Ne felejtsük el megjegyezni, hogy  Jehova Tanui maguk is elismerik, hogy nincsenek ihletés alatt.....          

Elismerik, hogy csakis a Biblia ihletett !

Elismerik azt is, hogy a rabszolgaosztály sincs ihletve....csak nagyobb éleslátással bír mint egy " egyszerű ember " ki maga olvassa a Bibliát....tehát  tőlem minden bizonnyal........

Úgyhogy ennek a fényében kell olvasni ezt az értekezést is   :-).....

De visszatérve a témához, mi az amit Jehova Tanui - emberekként - ihletés nélkül, levonnak az említett eseményből...?

Milyen tanulságot vonnak le ?

" A keresztény gyülekezet még nem lett megalapítva, ezért az, hogy az illető nem tartozik az ő csoportjukhoz, még nem jelentette azt, hogy egy független gyülekezethez tartozott......"

Vagyis:

I.- a keresztény gyülekezet nem volt megalapítva, így nem kellett hozzá tartozni...lehetett független........

II.- Mikor Jézus megalapította a keresztény gyülekezetet, akkor már ahhoz kellet tartozni, s már nem  lehetett              független / i.sz. 33 pünkösd/......

Vagyis, az amit magyarázatukkal a tagjaikra erőltetnek,  Krisztus követése, csakis egy szervezett gyülekezeten keresztül mehet végbe,  Krisztus csakis azokat tartja követőinek kik tagjai Jehova Tanui szervezetének !

/ Igaz voltak olyan nézeteik, hogy a felkentekhez tartozhattak a sötét időszak alatt olyanok is, kik nem alkották a gyülekezet részét, mivel az nem létezett.....A sötét időszak alatt az értendő, mikor bekövetkezett az utolsó apostol halála utáni hitehagyás....Ez az első századforduló környékén volt, .....s 1919.- ben ért véget, mikor is nyilvánvalóvá vállt, ki a hű és értelemes rabszolga, kit Krisztus  minden vagyona fölé kinevez - Állítólag ez már valahogy változott, de akkor így volt ! .....S ezek e felkentek lehettek az adott időszak alatt bibliafordítók, kik mártírhalált haltak, hitvédők...stb.../ - Erre csak  a hitelesség kedvéért tértem ki, - de a poszt, a téma nem erről szól. 

Tehát Jehova Tanui a szóbanforgó Bibliai beszámolót nagyon egyszerűen oldották meg:  akkor még  nem volt megalapítva a gyülekezet, tehát nem kellett / nem is lehetett/ hozzá tartozni.......Most már megvan alapítva a gyülekezet, tehát hozzá kell tartozni...!

Most haggyuk Jehova Tanuit, s térjünk vissza az arab egyeshez/1/, vagyis a Biblia fényében vizsgáljuk meg   a történteket.....

1- Az első, tehát a Biblia beszámolója s érvelése a szóbanforgó eseménnyel kapcsolatban, s az ami ebből az         olvasó számára nyilvánvalóvá válik !

Figyeljük meg Jézus magyarázatát a történtekre:

" Ne próbáljátok megakadályozni őt, mert nincsen senki, aki hatalmas tettet hajtana végre az én nevemben, és ugyanakkor hamar képes lenne gyalázni engem; mert aki nincs ellenünk, az mellettünk van. Mert aki inni ad egy pohár vizet nektek azon az alapon, hogy ti Krisztushoz tartoztok, bizony mondom nektek, semmiképpen nem veszíti el jutalmát.”

Tehát Jézus megdicsérte !

Tudta milyen erővel teszi !

Nem marasztalta el, sem most, sem nem utalt arra, hogy a jövőben ilyen embereket el kellene marasztalni, mivel nem csatlakoznak hozzájuk !

Nem utalt sehol sem arra, hogy a jövőben  csak azok üdvözülhetnek, vagy vihetnek végbe nagy cselekedeteket kik az általa megalapított  jövőbeni gyülekezethez tartoznak  !

Nem akarta erőszakkal vagy kényszerrel, vagy érzelmi zsarolással  a saját befolyása alá vonni az illetőt - pedig Isten Fia volt !

Nem félt, hogy megtépázza méltóságát, hírnevét, vagy akadályozza munkályát !

Azok, kik valamit is féltettek, azok az apostolok voltak, - emberek - De Jézus nem !

Mindig is  csak emberek szerették volna kisajátítani Jézus Krisztust, saját céljaik elérésének az  érdekében, elhivatottságuk igazolására, uralmuk fenntartására !

Krisztus nem személyi tulajdon !

Sem nem egy önjelölt csoport tulajdona !

Egyszerűen szólva: " Krisztust nem lehet kisajátítani " !

Ő ezt nem engedte !

Ő  mindenkié !

Enyém - tiéd  - övé !

Miénk - tiétek - övék !

S a  Tanuk által oly gyakran használ Bibliaversek, melyeket érdemes feleleveníteni:

János 17:3 

"Az pedig az örök élet, hogy megismerjenek téged, az egyedül igaz Istent, és a kit elküldtél, a Jézus Krisztust. "

János 3:16

"Mert úgy szerette Isten e világot, hogy az ő egyszülött Fiát adta, hogy valaki hiszen ő benne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen."

Miként számomra, mások  számára is  megadatott a lehetőség, hogy levonja a következtetést ebből a Bibliai beszámolóból....összevesse a Biblia érvelését vagyis  Krisztus szavait, az emberi érveléssel.............

Így én sem szólok már, többit az  olvasóra bízom.....!

 

Címkék: Bibliaversek
5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jehovatanuikozepeskeleteuropaban.blog.hu/api/trackback/id/tr967709944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt) · http://zsotza.blogspot.com 2015.09.02. 19:15:39

Valóban, csapás a saját kizárólagosságát hangsúlyozó Őrtorony-teológiára,amikor kidrül: a Watchtower Részvénytársaság előtt, és attól függetlenül is van Bibliahű kereszténység. Ha egy önjelölt "egyedül üdvözítő" társaság azt meri állítani, hogy csak is ŐK a hiteles kereszténység, akkor a bizonyítás terhe őket nyomja: ugyanis Jézus egyházán nem vesz diadalmaskodik az elmúlás (Máté 16:18 )

Szeretettel ajánlom még: zsotza.blogspot.hu/2014/09/ket-veszelyes-egyhaztortenelmi-elmelet.html

Csakegyember · http://jehovatanuikozepeskeleteuropaban.blog.hu/ 2015.09.02. 19:48:13

@Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Szia, jártam ma nálad, csak nemtudom megkaptad-e az üzenetem..mert azt hiszem nálad azt később dobja ki / a kommentet/.
Csak annyit írtam tetszenek az írásaid....
Az idézett linket igérem megnézem, mivel érdekel.
De most már sajnos nem érek rá, valamikor a napokban, lehet holnap.
Kellemes estét Csakegyember

Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt) · http://zsotza.blogspot.com 2015.09.02. 20:44:10

@Csakegyember:

Igen, válaszoltam a Kommentedre: köszönöm!
Használom az előmoderálást, mivel a nap legnagyobb részében nem vagyok net-közelben, így régebben néhány tahó teleszemetelte spam-mel a naplómat.
Így "bekapcsoltam" a "tahógráf"-ot. [;-<))

Csakegyember · http://jehovatanuikozepeskeleteuropaban.blog.hu/ 2015.09.04. 12:42:04

@Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Nagyon jó a cikked, elolvastam..másnak is ajánlom.....
Nagyon logikus az érvelésed, s új megvilágításban láttam olyan dolgot, mely még fel sem merült bennem ...
Legnagyobb cél pedig, itt, e földi létben, Ember lenni mindég, minden körülményben....Arany János
süti beállítások módosítása