Legnagyobb cél pedig, itt, e földi létben, Ember lenni mindég, minden körülményben....Arany János

2015. május 08. 20:02 - Csakegyember

A gyülekezeti felvigyázók és a titoktartás -

a gyónási titoktartás !

 titoktartas.jpg

A témát komoly, minden keresztény egyház által elitélt bűnökre  vonatkoztatom .

Kutatásaim közben érdekes cikket találtam a jw.org - on, vagyis Jehova tanui hivatalos honlapján.

Ott ez olvasható : Az első századi keresztények példáját követve jehova Tanuinál nics külön papi és laikus osztály. Minden megkeresztelt tagjuk Isten felszentelt szolgája és részt vesz a prédikáló és tanítómunkában. Körülbelül százfős gyülekezetbe vannak megszervezve.Mindegyikben szolgálnak tapasztalt, érett férfiak, akiket véneknek neveznek.Ők nem kapnak fizetést szolgálatukért.

Ezt csak azért idéztem, mivel ebből is látható, hogy a szervezet szeret féligazságokkal dolgozni, figyelembe véve  saját érdekeit !    

 Most tehát vannak papjaik vagy lelkészeik, /ki  melyik megjelölést használja /, vagy nincsenek ?

Hát ezek alapján amit a hivatalos honlapon közzétesznek nincsenek ! De most jön a "De " !  Közép-Kelet-Európában / legalább is nekem csak erről van tudomásom/, a szervezet elérte, hogy a hatóságok / vagyis a császár/  úgy tekintsen a gyülekezetekben tisztséget betöltő felvigyázókra mint papokra, lelkipásztorokra....! Igen a hatóságok papoknak tartják őket  !

S hogy ezt miért tartotta fontosnak elérni a szervezet ?  

A gyónási titoktartás miatt !     Igen szó szerint, - Jehova tanui felvigyázóit is, mint más egyházak lelkészeit, papjait,v agy lelkipásztorait,  köti a gyónási titoktartás !    

S hogy ez mit is foglal magában, talán többé kevésbé mindnyájan tudjuk, de azért nézzünk meg egy katolikus forrást, mely igen jól kifejti  ezt a meghatározást:  

A gyónási titok a gyónást és a bűnbánat szentségét védő titoktartási fegyelem. - A szó szoros értelmében vett gyónási titok, a szentségi pecsét (sigillum sacramentale) a gyóntatót kötelezi, s azt jelenti, hogy tilos a gyónót szóval v. bármilyen más módon, bármi okból is, akár csak részben is elárulnia (Egyházi törvénykönyv 983.k. 1.§). A gyóntató a gyónásból szerzett ismereteit a gyónó kárára még akkor sem használhatja föl, ha ezzel nem árulja el őt. Ezért aki hatóság szerepét tölti be, a külső kormányzatban semmiképp sem használhatja fel gyónásban szerzett értesüléseit, függetlenül attól, mikor szerezte őket (984.k.). A gyónási titok megsértése. A szó szoros értelmében vett gyónási titoknak, vagyis a szentségi pecsétnek a megsértését csak a gyóntató követheti el (vö. 983.k. 1.§, 1388.k. 1.§). Ennek a büntetendő cselekménynek két típusa van: 1) a gyónási titok közvetlen megsértése, mely akkor valósul meg, ha a gyóntató fölfedi mind a gyónó személyét, mind bűnét; 2) a gyónási titok közvetett megsértése, amire akkor kerül sor, ha a gyóntató szavaiból, jeleiből, tetteiből, mulasztásaiból következtetni lehet a gyónó bűnére. Mivel a gyónási titok megtartása isteni jogon kötelező, ezért alóla a pápa sem adhat fölmentést.......

Össszegezve : miután egy bűnös megvallja a bűnét a lelkipásztora vagy papja....előtt, azt utána köti a gyónási titoktartás ! Nem beszélhet róla senkinek sem, sem a személyől  sem a bűnről-tettről  !

S ismételten felteszem a kérdést, hogy ezt miért tartották fontosnak a tanuk, ha egyszer tagadják, hogy lenne papi osztályuk, ugyanakkor a gyülekezeti felvigyázókat, kik felelősek a gyülekezetben felmerülő problémák, bűnők kezelésében, úgy tüntessék fel mint lelkipásztorokat, ezáltal officiálisan is az állam/ császár/ részéről felruházva öket a gyónási titoktartás jogával ?

Csak gondolkozz ?  Melyik egyház szereti kiteregetni a szennyesét ?.............. Főleg ha egy olyan önjelölt egyházról van szó mint Jehova tanui......kik az Isten által kiválasztott és jóváhagyott egyedüli igaz egyház fényében teszelegnek  ?                                                                                                                                                          Oly szívesen mutogatnak más egyházak, főleg a katolikus egyház, de az egész keresztéynség romlottságára. Az Ébredjetek folyóirat rendszeresen hozott cikkeket a pedofil papokró, kártérítésekről,stb..../Igaz az utóbbi időben a folyóirat már úgy vettem észre felhagyott ezzel/.

Hát akkor mi lenne ha napvilágra kerülne mindaz ami Jehova tanui egyházát terheli ?  Mit gondoltok nincsenek pedofilok a tanuk és felvigyázóik között ? Nincs a tanuknál abortusz ? Nincs adócsalás ?                                           Nem folytatom..., a válasz : igenis vannak !  Igaz valószinű nem annyi mint a kereszténység más egyházain bévül. De ha figyelembe vesszük mennyi a tanuk létszáma és más keresztény egyházé vagy felekezeté, akkor kapásból ezt az eltérést magyarázhatjuk statisztikailag is, a tagog létszáma törve az elkövetőkkel arányba téve a másik csoporttal . De mivel a felvigyázókat maga az álam/ a császár/ ruházta fel,  /természetesen a tanuk kérésére/ a gyónási titoktartás jogával és felelősségével, nem kérheti őket számon, sem nem fogadhatja el az ő tanuvallomásukat !     S ez a lényeg !                                                                                                                           De az amire lényegében szerettem volna rámutatni, hogy a tanuk szeretnek féligazságokkal dolgozni, miként a bevezetőben idéztem a honlapjukról , melyen elutasítják hogy lenne külön papi osztályuk, ugyanakkor az álamnál / császárnál/ elérték, hogy a felvigyázókat mégis annak tartsa, az így kapott jogaikkal egyetemben .......              

Nos minek nevezzem ezt ?                                                                                                                                        

S ehhez kapcsolódik  az, amire szeretnék a továbbiakban rámutatni.                                                                     Mit gondoltok milyen mértékben tartják be a felvigyázók  a gyónási titoktartásra vonatkozó kötelezettségeiket ? Mert a gyónás alatt feltárult titok , /Jehova tanu ezt nem tartják annak/, akkor nevezzük egy adott bűn vagy bűnök megvallásának, melynek eredményeként a bűnbocsánat érdekében itt feltárult titok csakis a gyóntatóra és a gyónóra tartozik! Igaz a bűnt jehova tanuinál nem egy lelkipásztornál - felvigyázónál vallják meg, hárman gyülnek össze ha komoly bűnről van szó, s azok hárman jelképezik jogilag a gyóntató személyét.... Nos mit gondoltok, milyen mértékben gyakorolják ezek az emberek a gyónási titoktartás kötelezettségét ?                                       Csak az álammal addig, ameddig a feltárul titok kellemetlen helyzetbe hozná a szervezetet , vagyis csakis  a /császárral/ szemben ! Az állapot vagy a  lehetőség adta jogot teljes mértékben kihasználják, de a felelősséget, ami ugyanúgy része  a gyónási titoktartásnak , azt már nem vállalják !                                                                    

Pl. ha  a gyülekezetet meglátogatja a körzetszolga a felvigyázók beszámolnak neki, s igen gyakran teljes részelteséggel az esetről vagy az egyénről !                                                                                                            

Ha az illető másik gyülekezetbe költözik, megy utána a „ kádervélemény“ ......Ha esetleg más gyülekezetből érdeklődik egy felvigyázó az illető eset vagy egyén felől, még ha hivatalból semmi oka vagy köze  sem lenne rá/ de mégha lenne is/, csak személyes érdeklődéseként teszi ezt, szemberbbenés nélkül megkapja a személlyel és a tettel kapcsolatos infót! S ez még haggyán !  Más személyek is gyakran értesülnek ezekről a "titkokról"........gyülekezetektől függően ! ...........                    

Még egyszer, mire jó tehát a gyónási titoktartás ?                                                                                                

Hogy az álam/császár/ ne kérdezősködhessen, ne vonhasson senkit se felelősségre !                                          

De akkor miért nem gyakorolják a felvigyázók a gyónási titoktartást, úgy ahogy azt kellene, védve a bűnös egyén személyiségbeli jogait ?                                                                                                                                        

Mert sosem ez volt a cél !  Védeni csak a szevezetet kell !  Az egyénnek nincsenek jogai !                                

Most tehát vannak papjaik,  lelkipásztoraik Jehova tanuinak, vagy nincsenek ?                                              

Be kellene tartaniuk a gyónási titoktartás szabályait -kötelezettségeit  Jehova tanui felvigyázóinak, vagy sem ?  

Hát ki tud erre válaszolni ?....................................................

 Szükségesnek tartom megjegyezni, hogy ebben az esetben is vannak kivételek, igen vannak felvigyázók kik nem élnek vissza helyzetükkel, s őszinte Isten és embertársaik iránti szeretetből teszik  azt amit kell,  s ahogy kell ! 

Címkék: Felvigyázók
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jehovatanuikozepeskeleteuropaban.blog.hu/api/trackback/id/tr887440696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Legnagyobb cél pedig, itt, e földi létben, Ember lenni mindég, minden körülményben....Arany János
süti beállítások módosítása